erdosipetermate.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Társadalmi szerepvállalások

E-mail Nyomtatás PDF

Hiszek abban, hogy elkövetkezett az információs társadalom kora, ami az ipari társadalmat követő társadalmi berendezkedést követel meg, a hatékony működéséért. Számomra - többek között - az információs társadalom szimbiózisban él a környezettel és az egyének önmegvalósítására törekszik. De azt is látom, hogy az ipari társadalmi berendezkedés vívja a maga harcait az erőforrásokért - környezetbarátságtalan módon, az eszközök birtoklásáért, azonban azt is megfigyeltem, hogy az eszközöket hatékonyan és hatásosan működtetni csak a megfelelő információ birtokában és nem kapzsiságtól vezérelve lehetséges. Enélkül az eszköz (le)pusztulásra van ítélve.

A társadalmi átalakulások a szemünk előtt zajlanak, "vagyonok" keletkeznek a semmiből és enyésznek el a semmibe, közben a társadalmi folyamatok egy része fejlődik, másik része visszafejlődik. A cél az, hogy a kívánt társadalmi folyamatok egyre nagyobb hányada kapja meg a hiteles, pontos információkat, mint a működéséhez szükséges erőforrások egyikét. Ez azonban nem megy az egyik napról a másikra. Különösen akkor, ha a társadalmilag hatékony folyamatok működtetése nem parancsra megy, hanem önkéntes alapon lehet felvállalni azt. Például a szelektív hulladékgyűjtés sem kötelező (nálunk), de tudván azt, hogy a magyar papíripar kb. kétharmad arányban újrahasznosított papírt dolgoz fel, már látható, hogy miről is van szó.

A társadalmi folyamatok végső soron az egyes egyének által működnek (jól, vagy rosszul). Nagyon fontosnak tartom, hogy minden kis dolognak szenteljünk nagy figyelmet, hiszen példának okáért ha eggyel kevesebb szeméthalom csúfítja környezetünket, szerintem már előrébb tartunk - még akkor is, ha a trendforduló nem ettől, hanem ennek sokszorosától következik be. "A leghosszabb út is a legelső lépéssel kezdődik" - mondta valamikor Kung Fu-Ce.

Ezért részt kívánok vállalni napjaink társadalmi átalakulásában, önkéntes alapon, az alábbi tevékenységek végrehajtásával, illetve az ebben való közreműködéssel:

1. aktív részvétel a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség és az ISACA magyarországi, illetve nemzetközi szervezetének munkájában, az elektronikus aláírás elterjesztése és használatának megismertetése céljából, mivel meggyőződésem, hogy az elektronikusan hiteles dokumentumok az informatikafüggő világban sokkal hatékonyabban és környezetkímélőbben képesek utazni, mint az emberek vagy a papírdokumentumok,

2. lélektani átalakulás elősegítése a "mondjátok meg, hogy számomra mi a helyes"-ből a "képes vagyok a számomra helyes ösvényt megtalálni" erősítésével,

3. önkéntes tudás-átadás a mai modern kor eszközeivel (internet, honlap), beleértve az iskolai rendszerben való önkéntes bedolgozást is (oktatás).

Bízom abban, hogy ezek a tevékenységek nem lesznek haszontalanok, és eredményeik társadalmi szinten segítenek mindannyiunkat a fenntartható jövőnk megteremtésében.