erdosipetermate.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Digitális írástudás

Sokszor el sem gondolkodunk azon, hogy mit is jelent az élet minden területén az a - mára már egyre többször beismert - tény, hogy a világunk informatikafüggő. A fejlett társadalmak mindegyike függ az informatikai eszközöktől, hardvertől, szoftvertől és az azt működtető felhasználótól.

Felhasználók lehetnek otthon, munkahelyen és kormányzatban - egyik helyen sem mindegy az, hogy milyen tudással rendelkeznek. A tudás szintjeit az alábbiakban szokás meghatározni:

1. alapszint: "láttam már ilyet", elboldogul valahogyan, de a legtöbb feladatot csak hiányosan képes megoldani, problémamegoldó képessége alacsony

2. felhasználói szint: a feladatok legtöbbjét képes hiánytalanul megoldani, a problémák közül azokat képes megoldani, melyeket már ismeri és megvan az eszköze a megoldásához

3. professzionális szint: képes másokat megtanítani erre, a problémákat képes rövid határidővel megoldani

Ezért egyetlen felhasználó számára sem mindegy, hogy milyen informatikai írástudási szinttel rendelkezik, mert ez pénzben vagy időben - esetleg mindkettőben kifejezhető áldozatot, veszteséget jelenthet számára.

Jól foglalja ezt össze az alábbi idézet is (a teljes cikk itt olvasható):

"Magyarországon évente 348 milliárd forint lenne megtakarítható, ha a munkájukhoz számítógépet használók gyakorlott digitális írástudók lennének. Ha azonban a számítógépes munkahelyeken olyanok dolgoznak, akik "láttak már számítógépet", de készség szinten mégsem rendelkeznek kellő felhasználói ismeretekkel, országos szinten a veszteség meghaladhatja az évi 410 milliárd forintot is."

Nem is beszélve a jól végzett munka öröméről és a felszabaduló időről. Ennek ellenére ma még kevés munkáltató támogatja ezt a tudást, de örvendetes, hogy a támogatók között állami és önkormányzati intézmények is nagy számban előfordulnak.

Egyes felmérések szerint a jövő munkahelyei több, mint háromnegyedükben informatikai munkahelyek lesznek (4-5 éven belül), ezért ezt a kérdést megkerülni nem lehet, legfeljebb elodázni. Aki pedig ma homokba dugja a fejét, az később csikorgathatja a fogát. Nem lehetne ezt megelőzni?