erdosipetermate.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
E-mail Nyomtatás PDF

Az elektronikus aláírás technológiájával és működésével 2000-ben ismerkedtem meg közelebbről, amikor megbízást kapott az akkori munkáltató cégem a Kormányzati PKI követelményrendszerének és Szolgáltatási Szabályzatának kidolgozására. Ekkor határoztam el, hogy engem ez a terület közelebbről is érdekel szakmai és társadalmi vetületeivel egyaránt.

Korán felismertem, hogy az elmúlt 10 évben nem voltak sokan, akik ismerték ezt a technológiát, mert akármerre fordultam, körülöttem - a szakmai berkeken kívül - nem találtam olyan ismerőst, aki birtokában lett volna ennek a tudásnak ("mi ez a szemét a leveleid végén?").

Ez indukálta bennem az oktatási "kényszert", vagyis szükségét éreztem és most is szükségét érzem megosztani másokkal az elektronikus aláírás tudományát, használatának egyszerűségét. Legelőször a BME Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékén kezdtük el ennek oktatását, "Elektronikus aláírás a gyakorlatban" című tanfolyammal. Ezt átvette később az Információs Társadalomért Alapítvány, ahol mind a mai napig működik ez az oktatási forma.

Azonban azt is felismertem, hogy így nehéz lesz a célkitűzésemben szereplő ötmillió embert elérni, úgyhogy elindultam más oktatási formák felé is. Feltettem magamban azt a kérdést, hogy mi lenne szükséges az elektronikus aláírás iskolai oktatásához? A válasz hamar kiderült: akkreditált tanártovábbképzési program, és Tanári Kézikönyv. Ehhez az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületét nyertem meg partnernek, ahol sikerült ennek a hátterét kialakítani, és ezt a tudást a tanárok számára is hozzáférhetővé tenni, példa erre az ISZE saját újságjának elektronikus aláírás tárgyú különszáma, és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség támogatásával kidolgozott Tanári Kézikönyv és Tanmenetek.

Továbbgondolva a történetet, azt a kérdést is feltettem, hogyan lehetne elérni azt, hogy ez a tudás beépüljön a számítógépet használók megszerzendő készségei közé, azaz hogyan lehetne azt elérni, hogy az elektronikus aláírás szerepeljen az ECDL modulok között? Az NJSZT komoly segítségével sikerült elérni azt, hogy  létrejött egy olyan ECDL modul az elektronikus aláírás tárgyában, melyet az ECDL Foundation 2009. novemberében akkreditált, támogat (Endorsed Product) és az ECDL Iroda nagy energiákkal dolgozik ennek elterjesztésén. Ehhez létezik akkreditált modultankönyv is, 2010. januárja óta. 

Időközben az is kiderült, hogy hiába tudnak a felhasználók digitálisan aláírni, ha nem kapnak hozzá támogatást a cég informatikusaitól, akkor nehézségekbe ütközik az aláírás mindennapos alkalmazása. Éppen ezért egy új képzést sikerült az IQSOFT-John Bryce Oktatóközpont támogatásával kialakítani és a piacra bevezetni, mely azoknak az üzemeltetőknek szól, akik a potenciális elektronikus aláírás felhasználók számára informatikai rendszert működtetnek.

Potenciális célközönségnek látom ma már a KKV menedzsment rétegét is, akik bizonyára kíváncsiak arra, hogy miért élték túl könnyebben a válságot azok, akik hamar bemerészkedtek a hiteles e-dokumentumok világába, ezért számukra a T-INFO2001 Kft.-vel együttműködve egy egyedülálló képzési formát alakítottunk ki, mely nem nélkülözi az elméleti ismereteket, és a gyakorlati tudást sem - hiszen egy megalapozott cégvezetői döntéshez pontos, aktuális és hiteles információ szükséges ma is, de sokszor ezek már elektronikusan érkeznek be a menedzsmenthez. Emiatt szükségessé válhat egy KKV menedzsmentje számára is az elektronikus hitelesség értő ismerete.

Továbbra is keresem azokat az oktatási formákat, melyek közelebb visznek a célkitűzésemhez, vagyis ahhoz, hogy ötmillió ember ismerje meg és legyen képes használni az elektronikus aláírás technikáját Magyarországon.